top of page
Wat is de missie van PHIDA?

Bij PHIDA bieden wij mensen met een hardnekkige depressie (ook wel therapieresistente depressie of TRD genoemd) een psychiatrische behandeling die kans geeft op verlichting van hun depressie. De behandeling vindt plaats in een psychotherapeutische setting en wordt ondersteund door toediening van ketamine.

Wie zijn wij?

Wij vormen een team van psychiaters met ervaring in de behandeling van depressie en met kennis van het gebruik van ketamine daarbij, tezamen met een anesthesioloog met expertise op het gebied van ketamine. Klik hier voor een kennismaking met ons team.

 

Wat doen wij?

Wij behandelen patiënten met hardnekkige depressie die in behandeling zijn bij een psychiater die naar ons behandelcentrum verwijst. De patiënten moeten een voldoende lange en voldoende hoog gedoseerde farmacotherapeutische behandelingen hebben doorlopen in tenminste drie achtereenvolgende behandelstappen volgens de Multidisciplinaire richtlijn depressie en tenminste één vorm van gesprekstherapie hebben gevolgd.

Waar staan wij voor?

PHIDA heeft vier kernambities:

1

Het beschikbaar stellen van deze behandeling binnen de kaders van de regelgeving van de gezondheidszorg in Nederland, met maximale zorgvuldigheid en veiligheid en in een passende omgeving. Hierdoor het ontmoedigen van onverantwoord (amateur)gebruik van ketamine in een ongereguleerde setting.

2

Het leveren van een bijdrage aan het geheel of gedeeltelijk herstel van patiënten met hardnekkige depressie en hun rehabilitatie en integratie, alsmede aan de impact op hun directe leefomgeving/familie en de maatschappij als geheel (terugkeer naar werk, verminderd beroep op zorg en andere maatschappelijke    ondersteuning).

3

Bijdragen aan kennisontwikkeling rondom behandelingen ondersteund door toediening van ketamine.

4

De laagst mogelijke behandel- en medicatiekosten.

Hoe is onze werkwijze?

Patiënten worden voorafgaand aan de behandeling nauwgezet gescreend door een psychiater, die ook regiebehandelaar zal worden en toezicht zal houden op de verdere behandeling door regelmatige consulten.

Wij dienen ketamine toe in een psychotherapeutische setting.

Voor de toediening van ketamine maken wij gebruik van een door Prof. Rupert McShane aan University of Oxford ontwikkeld protocol waarbij de toedieningswijzen en een op de patiënt afgestemde minimale dosering centraal staan. De behandeling is weinig belastend voor de patiënt en verschaft snel duidelijkheid over de effectiviteit. Het gaat om een combinatie van intraveneuze (IV) en orale toediening.

Eerst wordt met IV-toediening onderzocht of ketamine een positief effect heeft op de stemming. Dit is bij 45-50% van de patiënten het geval. Dit wordt vastgesteld in (doorgaans) drie klinische behandelsessies. Indien dit het geval is, dan volgt na een maand een nauwkeurige bepaling van de benodigde orale dosering, waarna in een 4- of 8-weeks schema afwisselend intraveneuze toediening in  ons behandelcentrum wordt gevolgd door orale toediening thuis.

Wij zullen eventueel in overleg met patiënt en verwijzer bepalen waar en hoe de psychiatrische/ psychotherapeutische behandeling het beste plaats kan vinden.

Leidend bij onze werkwijze zijn veiligheid, voorkeur van de patiënt, een zo laag mogelijke behandelbelasting en medisch ethische principes.

Wat zijn specifieke aspecten van onze aanpak?

Wij gebruiken ketamine als ondersteuning van een psychiatrische behandeling in een psychotherapeutische setting.

Wij gebruiken het zogenoemde racemisch mengsel van ketamine, off-label. Klik hier voor meer informatie over off-label gebruik van medicijnen en 'informed consent'.

Bij de toediening van ketamine staan de toedieningswijzen en een op de patiënt afgestemde minimale dosering centraal.

bottom of page